Degblandare i känd italiensk kvalité för bästa resultat.
En bra degblandare är ett oumbärligt redskap. För att effektivt att kunna göra deg på pizzerian, restaurang eller cafeér som själva bakar sitt bröd för inte att tala om små och medelstora bagerier. Degblandare finns i olika varianter och storlekar och skillnaden på dem är främst storlek, b...
Degblandare i känd italiensk kvalité för bästa resultat.
En bra degblandare är ett oumbärligt redskap. För att effektivt att kunna göra deg på pizzerian, restaurang eller cafeér som själva bakar sitt bröd för inte att tala om små och medelstora bagerier. Degblandare finns i olika varianter och storlekar och skillnaden på dem är främst storlek, blandhastighet och tillbehör.
Det finns riktiga degblandare och så finns det blandmaskiner eller vispmaskiner som ibland också kallas för degblandare. Där är dock stor skillnad på en degblandare och en blandmaskin/vispmaskin. En riktig degblandare kan blanda deg och inte så mycket mer – den är å andra sidan riktigt bra på att blanda deg. En blandmaskin eller vispmaskin är som en Kitchenaid för privatbruk fast mycket större. Den är bra på att blanda deg (i lite mindre mängd) blanda smet, vispa grädde och mycket mer men degkapaciteten är inte lika stor som i en tillsvarande storlek degblandare som enbart är avsedd för deg.
Som tumregel kan en degblandare ta ca -10-15% av volymkapaciteten i deg och en blandmaskin kan ta runt 1/3 av volymkapaciteten i deg. Det kanske kan vara lite svårt att lista ut så här är en liten snabb översikt.
Volym/kg deg | Degblandare | Blandmaskin |
10 | 7 | 4 |
20 | 18 | 6 |
30 | 25 | 10 |
40 | 35 | 12 |
50 | 42 | - |
Översikten är inte exakt men mera för att ge en ungefärlig bild av kapacitetsskillnaden mellan en degblandare och en blandmaskin.
Det är som alltid viktigt att analysera ditt behov innan du väljer utrustning. Detta gäller såklart också när du ska köpa ny degblandare. Hur mycket bröd eller pizzor du ska göra deg till åt gången styr hur stor degblandare du ska köpa.
Om din degblandare ska ha olika växlar eller hastighetsalternativ beror på vilken typ av deg du använder den till och om du har ungefär samma mängd av deg varje gång. En liten mängd deg i en stor maskin kan ge lite problem om det inte är möjlighet att växla mellan hastigheterna – har du däremot alltid en fylld degblandare är växelmöjlighet kanske inte så viktigt.
Hygien – en rostfri bunke är klart att föredra för ökad livslängd och bästa hygien. En degblandare med lyftbar topp eller lyftbart huvud är också att föredra för de flesta då det underlättar hanteringen av färdig deg och rengöring.
Viktigt att det finns skyddsgaller och säkerhetsbrytare på degblandera så risken för olyckor minimeras. Även om skyddsgaller finns är det viktigt att personalen som använder en degblandare är medveten om hur nödstoppsknappen funkar och att försiktighet bör iakttas som vid all annan kontakt och användning av köksmaskiner.